I want to make this blog as a platform to share info, knowledge, interest, and memory as well.... ^_^
WELCOME TO AFIZA'S BLOG!!! d^_^b
Thursday, September 1, 2011
Laksa Johor
Ni pulak juadah untuk hari raya ketiga...time kerje kat stats chippac dulu, selalu keluar lunch kat taman melawati ke taman melati ek, lupe la, semata2 utk makan laksa johor...tp masih igt, owner tu kak jee...aritu borak2 dgn nonoi kat YM, tiba2 terkeluar bab laksa johor ni...rupa2nya kak jee ada post resepinye kat websitenye...macam org mengantuk disorong bantal jek aku ni...selalu terbayang2 laksanye tu...walaupun rasa yg aku buat ni tak la se'bombastik' kak jee punye, tp boleh la utk 1st trial nih...
resepi asal: http://www.dapurkakjee.com/2011/05/379-laksa-johor.html
Bahan2:
1kg ikan sardin (ada orang panggil ikan selayang)
¾ cawan rempah kari ikan (Kjee guna Babas)
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, keringkan dan kisar)
1 cawan udang segar-kisar* (aku tambah)
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
2 cawan santan pekat
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
ULAM2
Timun
Taugeh
daun kesom/daun selasih
kacang panjang
limau kasturi
lobak asin
CARA:
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus.
Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi. tumis sampai naik bau. Masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit. Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak.
Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Bubuh air tiga cawan dan santan dua cawan. Bila dah mendidih masukkan udang kering dan udang kisar dan satu sudu besar kerisik.
Bila kuah melegak, bubuhlah garam dan perasa msg kalau nak. Ada orang bubuh gula. Laksa Johor guna spaghetti. Rebus 1 peket spaghetti (boleh makan 10 org). Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sampai hilang panasnya atau cuci bawah paip. Tapis airnyer dan bubuh sikit minyak supaya tak melekat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment