WELCOME TO AFIZA'S BLOG!!! d^_^b

Thursday, September 1, 2011

Rendang Tok

Hesh, sebut rendang tok, mmg tak berani pon nak mencubanye bila cik hubby soh wat tuk raya tahun nih...sblm ni pernah buat sekali rendang daging, tp mcm tak kene je rasanye...huhu...tp bila try rendang tok dr blog http://mas-dapurmas.blogspot.com/2010/08/rendang-tok.html ni, rupa2nya sedap la pulak... ni resepinye...
Bahan2:
• 1 kilo daging lembu
• santan dari sebiji kelapa - agak tuang sampai daging tu tenggelam
• 2-4 sudu besar kerisik
• 3 sudu besar gula merah - boleh tambah jika perlu
• 2 sudu besar membumbung serbuk kari daging - boleh tambah jika perlu
• 1 kulit kayu manis, 4 kuntum bunga cengkih, 4 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang
• 1 biji bawang besar-dimayang
• 1/4 inci halia - hiris halus
• 1 helai daun kunyit - dihiris halus
• garam secukup rasa
Bahan tumbuk/kisar :
• 1/4 inci halia
• 3 ulas bawang putih
• 1/4 inci kunyit hidup
• 1/2 inci lengkuas
• 2 batang serai - hiris2 dulu

- Gaul sebati semua bahan (kecuali santan), kemudian perap selama 1 jam.
- Masukkan kedalam kuali, tuang santan hingga daging tenggelam, kacau sebati.
- Buka api perlahan dan biarkan mendidih, masukkan garam secukup rasa dan masak hingga rendang kering.
- Semasa memasak imbangkan rasa kerisik, serbuk kari dan gula merah...
- Gelap rendang tok tu bergantung pada kerisik dan gula merah....
- Masak hingga rendang tok kering, boleh juga lembab jika suka dengan api perlahan dan sentiasa kacau rendang tu.

No comments:

Post a Comment