Aku dedicate resepi ni untuk emmabuntaroooooooooooo...hehehe...coz dia soh post resepi ni...kononnye nak test masak la tu..hahaha...tapi tak sangka lak dia masih ingat makanan ni setelah 3 tahun berlalu...hehehehe...ema,ema...
PENGAT LABU
1 biji labu sederhana size
2 cawan santan
2-3 keping gula melaka saiz kecik
Gula (optional)
secubit kecil garam
1 biji telur
Daun pandan (simpulkan) untuk mewangikan pengat..
Potong labu menjadi kiub kecil. Kulit boleh dikupas, tapi aku suka kulitnya...so sental la sket kulit labu tu bagi bersih...Segala macam urat dan biji2 kat dalam tu pun aku suka...so aku tak buang la...mak aku cakap, kalau nak bg kat mak mentua, buangla urat2, kulit n bijik tu...so tak la nampak comot sgt pengat tuh..hehe...
Masukkan labu, santan, gula melaka,daun pandan, garam, dan gula (jika suka) ke dalam periuk. Masak sehingga labu empuk. Untuk mengelakkan kuah pengat ni berbijik, pastikan api sederhana jek, jgn kuat2 dan kacau kuah tu dengan kerap. Bila dah mendidih, masukkan telur yang telah dipukul. Seeloknya, masukkan dahulu telur ke dalam mangkuk, pukul sket then masukkan kuah pengat tu dalam 3-4 sudu, kacau, then tuang ke dalam periuk yang berisi pengat tu...akhir sekali, cedok ke dalam mangkuk, then baca bismillah, makan...hehehe
SANDWICH SARDIN
Resepi yang aku rasa tak layak untuk dipostkan coz it is very simple...hahaha...Ni resepi time bujang2 dulu...selalu bawa bekal time training kat shah alam n time kerje...time tu baru nak start new life, so selalu la bw bekal...rakan2 rikin2 dan rukun2 seangkatan pun tumpang sekaki la...hehehe
1 tin sardin kecik
1 camca besar rempah kari ikan (aku suka gile rempah kari ikan jenama Amway untuk buat sandwich ni)
1 biji bawang besar yang dimayang
2 camca besar cili giling
1 camca kecil air asam jawa
garam secukup rasa
3 camca besar air
Minyak untuk menumis
Cili padi yang dipotong halus (optional)
Roti yang disapu marjerin
Timun/salad/bawang atau sebagainya
Tumis cili sehingga garing. Masukkan bawang besar, goreng sehingga sedikit layu. Masukkan rempah kari, kacau rata. Masukkan air. Kacau. Kemudian masukkan jus asam jawa dan garam.Jika suka pedas, masukkan cili padi. Kemudian masukkan sardin bersama sosnya sekali. Tutup sekejap supaya kuahnya mesra dan meresap ke dalam ikan sardin. Angkat. Lenyek2 ikan sehingga hancur. Sapu di atas roti. Tambah timun atau salad. Sedia untuk disantap!
No comments:
Post a Comment