WELCOME TO AFIZA'S BLOG!!! d^_^b

Thursday, November 26, 2009

KEK COKLAT LAPIS CHEESE STEAM


Kek yang menjadi kegemaran aku n hubby...hampir setiap weekend aku buat kek ni time aku kat klang...time tgh pregnant kan darwisya le...resepi ni aku amik dari niza, salah sorang kawan baik time kerje kat kilang di KL...dia lak copy dr kak lily, officemate gak kat kilang tu...nonoi plak 3x dah mintak resepi ni tp tatau la dia buat ke tak...hehehe...adik aku, adik ipar, n cousin pun suke kek ni...nak buat sekali lg kek ni pada 29 Nov 09 sempena birthday darwisya yang ke 0.5tahun!hahaha... walaupun dia tak leh makan, mak n bapaknye ade untuk memakankannye...kih kih...so tak salah untuk sape2 yang baca resepi ni untuk mencuba coz mmg senang gile nak buat...n hasilnye mmg tak mengecewakan bg penggemar coklat n cheese!wah, promot nampak...kakakakaka...

Choc Layer
1 cawan minyak (apa2 minyak pon bleh-myk jgung/myk masak etc)
1 cawan gula (aku kurangkan ke 4/5 cawan je)
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan susu segar perisa coklat
3 biji telur-pukul sehingga kembang
1 1/4 cawan self raising flour
1 camca teh soda bikarbonat
*Boleh gantikan self raining flour dengan tepung gandum yang dicampur 1 camca teh baking powder

Sekalikan minyak, gula, serbuk koko, susu segar di dalam periuk. Panaskan sehingga gula cair. Sejukkan. Masukkan telur yang telah dipukul. Kacau. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Kacau rata.
*Sekiranya adunan berbiji2 (tepung tidak rata), tapis adunan dengan menggunakan penapis plastik. Atau kadang2, aku blend je skejap (cara yang paling malas...hehehe)


Cheese Layer

250gm cream cheese
60gm gula
25ml air
1 biji telur

Pukul cheese, gula dan air sehingga kembang (aku guna blender sebab malas nak guna hand mixer). Masukkan telur. Pukul sekejap, sekadar untuk sebatikannya sahaja.

Cara Mengukus:
Panaskan pengukus sehingga air menggelegak. Masukkan loyang yang telah dituang separuh dari adunan coklat.(Pastikan loyang telah disapu minyak/marjerin atau just letak kertas minyak supaya kek tidak melekat di loyang). Kukus selama 15min.Kemudian masukkan lapisan cheese. Kukus selama 15 min. Akhir sekali, masukkan baki adunan coklat. Kukus selama 15-20min. Untuk memastikan air tidak menitik di atas kek, aku letakkan kain bersih yang di atas loyang (agak besar-sehingga kain tu boleh terkeluar dari pengukus). Kepitkan kain tu dengan penutup pengukus supaya tegang dan tidak terjatuh ke atas kek. Jika saiz kain kecik, boleh juga letakkan sudip kayu di atas loyang untuk menahan kain terjatuh di atas permukaan kek. Berdasarkan pengalaman, pastikan setiap layer tu betul2 masak sebelum masukkan layer lain di atasnya. Jika tidak, kek akan mendap dan melekat2 di lelangit ketika makan...tak sodap la...
Dah masak kek tu, kalau nak tuang coklat masakan yang telah dicairkan ke atasnya pun boleh...lagi cedap...nyummi...

No comments:

Post a Comment